وزیرخارجه ناپدیدشده چین پس از یک ماه برکنار شد. کنگره ملی خلق که نهاد قانونگذاری حزب کمونیست چین است بار دیگر «وانگ یی» وزیر خارجه پیشین، از مقامات پرنفوذ حزب وزیر خارجه شد. وانگ یی از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۲ وزیر خارجه بود و در جریان توافق هستهای سال ۹۴ و توافق ایران و عربستان اسفند ۱۴۰۱ نقش اصلی را به عنوان نماینده چین ایفا کرد. این تغییر البته در حالی رخ داده که هنوز اطلاعاتی از سرنوشت چین کانگ وزیر خارجه پیشین چین در دسترس نیست.
جیگ سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا اعلام کرده که این کشور اطلاعاتی از وضعیت چین کانگ ندارد. او حالا بیش از یک ماه است که در انظار عمومی ظاهر نشده و هیچ دیداری حاضر نشده و سفر وزیر خارجه انگلیس به چین نیز در همین فاصله به تاخیر افتاده است. طبق برنامه قرار بود جیمز کلورلی، وزیر خارجه انگلیس در اواخر ماه میلادی جاری به پکن سفر کند، اما منابع مطلع به رویترز و بلومبرگ گفتند که این سفر به دلیل ناپدید شدن چین گانگ به تعویق افتاده است. هر چند که وزارت خارجه انگلیس پاسخی به این اخبار نداده و بلومبرگ نیز گزارش کرده که بلومبرگ گزارش داد که مقامات دو کشور در حال برنامهریزی برای تاریخ جدید سفر کلورلی به چین هستند.
ناپدیدشدن چین کانگ و برکناری غیابی او سوالات بسیاری را به وجود آورده است. کنگره ملی خلق همزمان به برکناری رییس بانک مرکزی این کشور نیز رای داده اما مشخص نیست که این دو تغییر ارتباطی با یکدیگر دارند یا نه. چین فقط نزدیک به یک سال وزیر خارجه بود و در همین مدت به نظر میرسید که نفر اول دستگاه دیپلماسی چین همچنان وانگ یی است. او در فاصله کوتاهی که وزیر خارجه نبود، به عنوان رییس دفتر کمیسیون امور خارجی کمیته مرکزی حزب کمونیست چین فعالیت میکرد. وانگ یی در توافق ایران و عربستان وانگ نماینده چین بود. در اجلاس آسهآن در اندونزی نیز نماینده چین وانگ یی بود. جایی که گفته شد آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا قصد دیدار با وزیر خارجه چین را داشت.
دولت چین تاکنون واکنشی به غیبت یک ماهه چین کانگ نشان نداده است. تا پیش از این او یکی از افراد معتمد و نزدیک به سی جین پینگ رییس جمهور چین محسوب میشد. حالا اما وانگ یی بار دیگر یکه تاز عرصه دیپلماسی چین خواهد بود. او در دوران توافق هستهای حداقل در ظاهر از موافقان توافق بود و آن را نشانهای از حل مشکلات با دیپلماسی میدانست. یی بعد از خروج آمریکا از برجام نیز به انتقاد از این اقدام پرداخت و از آمریکا خواست تا به توافق بازگردد. حال باید دید که بازگشت وانگ یی به مقام وزیر خارجه چه تحولاتی را در پی خواهد داشت و چه سرنوشتی در انتظار چین کانگ است. هر چند که به نظر نمیرسد با این تحولات در سیاستهای کلان چین تغییر رخ دهد.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟